Jak se připravuje pravá eritrejská káva

S tím se mohli seznámit účastníci dalšího setkání projektu DOMA (Diakonie Otvírá Možnosti Azylantům) u nás v presbyterně.

Tradiční obřad předvedla slečna Tras Bruk z Eritreje, která nyní žije v Teplicích. Káva se musí nejdříve upražit, semlít a několikrát uvařit. Prostorem se nese nejen aroma připravované kávy, ale i voňavých kamenů, které jsou součástí rituálu.

Káva se pije ve třech chodech z malých kalíšků, bez cukru a mléka, od nejsilnější k nejslabší. Eritrejci sedí při obřadu na zemi, nejraději venku, ke kávě přikusují chléb, jehož těsto nepečou, ale vaří. Setkání byly přítomny také Bc. Alena Fendrychová, metodička projektu DOMA a také Bc. Suzana Vukadinovičová, která má na starosti Ústecký kraj. Hovor se točil právě kolem integrace uprchlíků ze zemí zmítaných válkou a nepokoji, ale nejen kolem ní…